Foto: Arkivbild/SVT

Så har brandskum påverkat gotlänningar

Uppdaterad
Publicerad

Farliga ämnen från brandskum har spridits till brunnar runt Visby flygplats. Ikväll presenteras en undersökning om hur det påverkat människor som använt påverkat vatten.

Undersökningen har gjorts på såväl fastboende som fritidsboende, som använt vatten från brunnar som varit påverkade av högfluorerade ämnen, PFAS. De berörda personerna har fått lämna blodprov där halten av PFAS har mätts. De hälsovådliga ämnena har funnits i det brandskum som använts vid Visby flygplats.

En kartläggning av flygplatsbolaget Swedavia har visat att en del, men inte alla brunnar, runt flygplatsen har blivit förorenade.

Ett informationsmöte för berörda personer kommer att hållas på Länsstyrelsen klockan 18 ikväll. Med på mötet finns forskare från Miljömedicinska enheten vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm, läkare från arbets- och miljömedicin i Göteborg samt företrädare för Naturvårdsverket och Livsmedelsverket (här kan du få information om PFAS på Livsmedelsverkets hemsida).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.