Eva Axelsson är hållbarhetschef vid Saab. Foto: Saab

Saab vill bli klimatneutrala till 2050: ”Stor utmaning”

Publicerad

Försvarskoncernen Saab ansluter sig till FN:s klimatkonventions (UNFCCC:s) kampanj Race to Zero och har som mål att vara klimatneutrala till år 2050.

Koncernen har ambitionen att minska sina direkta växthusgasutsläpp med 50 procent till år 2030 och vara nere på ett nettonollutsläpp till 2050. Detta ska förverkligas genom Science-Based Targets initiative (SBTi), en metod som ger riktlinjer för att minska växthusgasutsläppen i linje med Parisavtalet.

– Det är en stor utmaning vi står inför, både för oss på Saab och för hela planeten. Det vi ska göra nu är att kraftsamla internt för att skapa planen framåt, men vi måste gräva direkt där vi står och göra skillnad i vår egen produktion, säger Eva Axelsson som är hållbarhetschef vid Saab till SVT Nyheter Öst.

”Från ax till limpa”

Idag har Saab utsläpp i hela sin värdekedja och de måste se över produktionen av allt från flyg till ubåtar för att minska utsläppen.

– Viktigt är att vi går tillbaka och ser från ax till limpa hur vi jobbar för att se över hur utsläppen ser ut från underleverantör till slutanvändningsfas, säger Eva Axelsson.

Hur kommer de nya målen märkas av i Linköping?

– Det kommer märkas över tid i minskade utsläpp, men också i fler konkreta samarbeten. Den här ambitionsinriktningen innebär att vi behöver söka partnerskap inom området. Det här är en enorm utmaning som vi kraftsamlar inför tillsammans med andra aktörer. Det här är ett lagarbete vi behöver lösa tillsammans, säger Eva Axelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Gripen E flyga Foto: SAAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet