Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måste föräldrar sälja toabalar och underkläder och stå i kiosken varje helg? Eller finns det andra sätt att organisera föreningsidrotten? Sahar Khalili är projektledare för Bollihop i Linköping som har öppna gratis träningar för tjejer och kvinnor. Foto: Tina Enström/SVT

Bollihop ordnar drop in-idrott för tjejer

Publicerad

Tjejer med migrationsbakgrund står längst ifrån föreningsidrotten, konstaterar Sahar Khalili som är projektledare för KFUM Linköping Bollihop, en förening som bland annat riktar sig just till den målgruppen.

– Vi vågar utmana hur idrotten brukar vara organiserad. Här måste man inte anmäla sig till träningarna i förväg. Föräldrar måste inte skjutsa eller sälja toabalar och underkläder. Och träningarna är gratis, säger hon.

Bollihop är en verksamhet i Linköping som har funnits sedan 2016 och som har öppna träningar för tjejer och kvinnor i stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp.

Sänk trösklarna

Verksamhetens slutsats, efter att ha lyckats locka hundratals tjejer och kvinnor i Linköping till träningarna varje vecka, är att det handlar om att sänka trösklarna – och kanske våga ifrågasätta hur idrotten vanligtvis brukar vara organiserad.

Ojämlik ungdomsidrott

Det här stämmer väl överens med de slutsatser som framkommer i den rapport från Centrum för idrottsforskning som överlämnades till regeringen på tisdagen.

Olov Wolf-Watz från Strategirådet skriver där att det finns trösklar i idrottsrörelsens egna regelverk. ”En sådan är föreningsidrottens outtalade förväntningar på föräldraengagemang i form av att skjutsa till träningar, eller att bidra till föreningskassan.”

Föräldrar förväntas inte skjutsa och sälja produkter

Bollihop i Linköping har ett helt annat upplägg och Sahar Khalili anser att föräldrar ska kunna engagera sig på olika sätt.

– I våra områden har vi mammor som går med barnen till träningarna tillsammans, som bakar eller tar med mat till aktiviteten. Så engagemanget finns, men det passar inte in i normen om hur det brukar fungera. Då blir det lätt att säga att de där föräldrarna engagerar sig inte. Det gör de, men kanske inte utifrån den vanliga bilden av hur det ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet