– Idag är Klockaretorpets centrum en trygg plats, säger polisen Benjamin Prom, som har arbetat mycket i området.
Samverkan är nyckeln till framgång och där är Klockaretorpet ett praktexempel, menar Prom. Runt 2015 anmäldes 85 brott i Klockaretorpets centrum. År 2018 hade den siffran sjunkit till fem.
Information från flera källor
Under tre år har Brottsförebyggande rådet, Brå, arbetat tillsammans med fastighetsägare, kommuner och polis i ett särskilt utvecklingsarbete. Brå har gett stöd till Norrköping, Borlänge, Borås, Botkyrka, Malmö, Sollentuna och Växjö.
Idén har varit att varje vecka samla in information om brottslighet från flera källor. När inte bara polisens kunskap om kriminalitet används, utan att den läggs ihop med vad exempelvis en fastighetsägare har upptäckt så ger det en tydligare bild av vad som pågår i ett bostadsområde. Den samlade kunskapen ökar och de åtgärder som sätts in kan bli mer samordnade än tidigare.
Ombyggnad hjälpte
– Tidigare vistades inte människor i centrummiljön ens på dagtid, säger Wilhelm Hardt, säkerhetsansvarig på Hyresbostäder, som har många fastigheter i Klockaretorpet.
För Klockaretorpets del har arbetet bland annat resulterat i att delar av bostadsområdet har byggts om. Ombyggnaden gjorde att kriminaliteten inte längre fick samma möjligheter att pågå osett, vilket i förlängningen har inneburit att miljön har blivit tryggare.
– Vi som fastighetsägare hade kanske inte förstått tidigare hur mycket vårt arbete betyder, säger Hardt.
De boende har också tagit ansvar och är mer benägna att anmäla brott till polisen.
Idag används den här typen av samarbete mellan olika parter i flera bostadsområden i Norrköping.
Nedan kan du se en video som belyser hur man arbetade med problemen i Klockaretorpet: