Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Särskild händelse vid NFC avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Polisinsatsen Rimfrost och den franska polisens avkryptering av chattverktyget Encrochat ledde till en dramatisk ökning i handläggningstider på NFC. Under året startade man då den särskilda händelsen ”Vilgot” – efter positiva effekter har nu insatsen avslutats.

Under förra året startade Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping en särskild händelse kallad ”Vilgot”. Syftet var att minska handläggningstiderna – i maj förra året ledde de långa handläggningstiderna till exempel till att en man släpptes ur häkte på grund av att analysen vid NFC drog ut på tiden.

Avslutades vid årsskiftet

I oktober meddelade myndigheten att insatsen lett till en halvering av handläggningstiden – och nu meddelar NFC att insatsen avslutades vid årsskiftet.

Linköping

– De extra medlen har varit viktiga och gjort att vi har kunnat vidta en rad åtgärder. Många av åtgärderna gav inte omedelbar effekt utan har blivit synliga successivt under insatsens gång. Nya arbetssätt har utvecklats över tid och vi har kunnat anställa ett antal personer på viss tid och det krävs upplärningstid för ny personal, säger Anna Stenfeldt Hennings, insatschef i Vilgot i ett pressmeddelande.

Långa handläggningstider hos NFC har länge varit föremål för kritik. I klippet kan du se hur försvarsadvokaten Henrik Olsson Lilja såg på handläggningstiderna i våras:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet