Foto: Axel Brantemo/SVT

SD:s polisanmälan mot stadsmuseet nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Norrköping anmälde stadsmuseet i Norrköping för att ha hängt upp en artikel med en bild på partiets styrelse i kommunen på en utställning om nazism. Nu står det klart att polisen inte inleder någon förundersökning.

Bakgrunden är stadsmuseets nu pågående utställning om nazismen då och nu i Norrköping, med namnet ”Medlöperi och motstånd”. I utställningen förekom en artikel från tidningen Folkbladet som handlade om en person som kandiderade i valet 2018 för SD:s räkning. Personen hade tidigare skrivit inlägg på en nazistisk sajt. I artikeln förekom en bild på den lokala SD-styrelsen.

Ingen förundersökning

Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmälde bilden för förtal och stadsmuseet har plockat bort bilden. Men polisanmälan är nu nedlagd.

Utställning om nazismen i Norrköping

– Ja, eller rättare sagt har det inte lett till någon förundersökning i och med att det finns en åtalsprövningsregel i alla ärekränkningsbrott. Det finns reglerat i brottsbalken, säger Peter Hultgren som är förundersökningsledare vid polisen.

– Huvudreglen är att det endast åtalas av den kränkte själv. Det kan även åtalas om det är påkallat ur allmänsynpunkt, alltså att det finns ett stort samhällsintresse. Det är väldigt ovanligt att det anses vara påkallat, säger Peter Hultgren.

Stadsmuseet meddelar att de kommer att fundera och diskutera med kommunens jurister de närmsta dagarna om de återigen ska plocka fram artikeln i utställningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utställning om nazismen i Norrköping

Mer i ämnet