Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sex vägarbetare omkom på jobbet åren 2003-2015

Publicerad

Uppgifter från Trafikverket säger att det under åren 2003-2015 inträffade 51 olyckor där TMA-fordon var inblandade. Nio förare skadades lindrigt. Ingen ska ha dött. Måndagens olycka i Norrköping var troligen den första dödsolyckan med en TMA-förare. Under samma tidsperiod omkom dock sex vägarbetare.

I ett mejlsvar till SVT Nyheter Öst skriver Trafikverket att det för närvarande inte finns någon uppdaterad statistik efter 2015. Men de har nu börjat se över siffrorna för åren 2016-2019.

Åren 2003-2015 dog sex vägarbetare och cirka 15-20 skadades per år. Flest skadas när de arbetar med vinterväghållning. De allra flesta som avlider i trafikolyckor är ”vanliga” trafikanter.

Myndigheten skriver också att en studie från 2012 visar att TMA ofta fungerar bra och förhindrar svåra olyckor.

TMA står för ”Truck Mounted Attenuator” och är ett ett slags påkörningsskydd i trafiken som monteras på ett arbetsfordon eller lastbil.

TMA-bilen har en ljustavla som gör andra trafikanter uppmärksamma på bland annat vägarbeten eller räddningsinsatser vid trafikolyckor. Syftet är att ge skydd både åt de som utför vägarbeten men även passerande trafikanter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.