Rickard Lundin sjukvårdsledare Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Sex av tio operationer ställs in i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har många planerade operationer ställts in. I Östergötland handlar det om sex av tio operationer. Allra flest operationer har ställts in på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Siffrorna bygger på statistik från Svenskt Perioperativt Register (SPOR) där överläkaren Gunnar Enlund är ansvarig.

– För samhället innebär de här nya vårdköerna betydligt mera sjukskrivningar. För individerna innebär det ökat lidande, säger han.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Akut kirurgi oförändrad

Rickard Lundin, sjukvårdsledare på regional nivå säger att operationer har ställts in under Coronapandemin men tycker att bilden blir mer rättvis om man gör en längre jämförelse.

– Enligt vår statistik från vecka 12-19 är minskningen 45 procent av de planerade operationerna i Östergötland jämfört med samma period under 2019, säger Rickard Lundin.

När det gäller den akuta kirurgin är situationen oförändrad, all kirurgi genomförs. Men att flera planerade operationer har ställts in beror på att sjukvården har varit tvungna att prioritera akuta patienter.

– Det beror främst på att vi har en minskad kapacitet för lång eftervård som blir för viss kirurgi. Vi har hållit vårdplatser öppna för akuta patienter, säger Rickard Lundin.

Stora skillnader

Enligt statistiken från SPOR är stora skillnader mellan sjukhusen i Östergötland. Vrinnevisjukhuset har ställt in betydligt fler operationer än Universitetssjukhuset i Linköping har gjort.

I vecka 19 minskade planerade operationer med 71 procent på Vrinnevi, medan minskningen på US samma vecka var 37 procent. Det förklaras av Rikard Lundin med att Vrinnevi utför större del av kirurgi som kan vänta.

Vad det handlar om för operationer kan han inte specificera, men han menar att det handlar om allt som inte bedöms vara akut.

Succesivt starta upp

Samtidigt betonar han att man under förra veckan och även denna har kunnat starta upp planerade operationer.

– Vi ser en minskning av antalet covidpatienter och vi har succesivt kunnat starta upp. Men vi måste göra nya avvägningar dag för dag och en ny smittspridning och en ökad inläggning kräver ny bedömning, säger Rikard Lundin.

Hör överläkaren Gunnar Enlund i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet