Bengt Ståhlbom verksamhetschef Arbets och miljömedicin för Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län. Foto: SVT/Region ÖstergötlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skägg en riskfaktor för smitta trots andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Skägg, skäggstubb, hårslingor och annat som gör att andningsskydd inte sitter tätt mot huden kan minska skyddseffekterna med upp till 90 procent. Nu larmar arbets- och miljömedicin i Linköping.

Många inom vård och omsorg använder nu andningsskydd i det dagliga arbetet för att skydda sig mot smittan. Men nu varnar Arbets- och miljömedicin i Linköping för combon skägg och andningsmask.

– Det är ett känt fenomen att skägg och hårslingor minimerar skyddseffekten, säger Bengt Ståhlbom, verksamhetschef arbets- och miljömedicin i Linköping.

Skyddet minskar med 90 procent

Skyddsmaskerna innehåller ett filter som man andas igenom, det fungerar som ett luftmotstånd.

– Skäggstubb eller hårslingor kan orsaka att det uppstår en glipa, och luften går då genom denna istället för via filtret, säger Bengt Ståhlbom och tillägger att skyddet då minskar kraftigt, kan minska med 90 procent.

Miljöhygieniker vid arbets- och miljömedicin varnar nu för ansiktsbehåring i samband med användning av skyddsmask.

– Jag tror det råder okunskap om detta och det är viktigt att känna till att effekterna av filtren minskar kraftigt, det fungerar med en liten mustach eller skäggväxt som sitter innanför masken, säger Bengt Ståhlbom.

Arbets- och miljömedicin är en del av Linköpings universitet och Region Östergötland.

Karta över skäggtyper markerade vilka som är lämpliga (grönt) respektive olämpliga (rött) att ha i samband med användning av andningsskydd. Foto: NIOSH (National Institute of Safety and Health), USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet