Från torsdagen den 15 juni råder skärpt eldningsförbud i hela Östergötland. Foto: TT/ Gorm Kallestad

Skärpt eldningsförbud i hela Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

På grund av torkan och den höga brandrisken har Länsstyrelsen i Östergötland beslutat om ett skärpt eldningsförbud i hela länet.

Det nya beslutet träder i kraft från klockan 09.00 torsdagen den 15 juni och innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark utanför tätbebyggt område.

Det betyder också att det blir förbjudet att elda och grilla i fasta grillplatser på allmän plats som exempelvis badplatser, naturreservat och andra platser utanför tätbebyggt område.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

Det råder sedan tidigare eldningsförbud i hela Östergötlands län.

Skärpt eldningsförbud innebär

• Det är förbjudet att grilla, elda, bränna med fasta bränslen utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet gäller även vid fasta grillplatser på allmän plats.

• Det är tillåtet att använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska under förutsättning att anordningen är placerad så att faran för eldspridning och antändning är låg.

• Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för antändning och brandspridning.

källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet