Skolbarn inspirerade till ny lekpark i Skärblacka

Uppdaterad
Publicerad

I Skärblacka finns nu en ny lekpark som bygger på stiftelsen Generation Peps värdegrund. Hyresbostäder i Norrköping har samarbetat med stiftelsen samt involverat barn och folk som bor i närheten.

– Vi blev väldigt inspirerade, säger Jacob Jaldeland, projektledare på Hyresbostäder.

Lekparken är Östergötlands första ”pep-park” vilket innebär att den är i samarbete med Generation Pep. För att det ska bli en pep-park så ska den uppfylla sju punkter som Generation Pep tagit fram.

– Att det blir Östergötlands första ”pep-park” är ett extremt roligt kvitto att generation pep tycker att det är en så bra park, säger Jacob Jaldeland.

Norrköping

En av punkterna är att barn ska vara involverade, så barn på närliggande Parkskolan i Skärblacka skissade önskemål till parken.

– Det mesta som elever och boende har önskat har vi faktiskt uppfyllt, säger Jacob Jaldeland.

Se mer från nya parken i klippet ovan.

Sju krav för en ”pep-park”

  • Ge barn, ungdomar och vuxna inspiration och förutsättningar till lek, rörelse och vardagsmotion tillsammans med syfte att utveckla kondition, balans/styrka och koordination​.  
  • Innehålla lekredskap anpassade för olika åldrar och funktionsvariationer​.  
  • Vara kostnadsfri att besöka​.  
  • Innehålla kunskapselement från Generation Pep​.  
  • Vid sin projektering involvera barn och lyssna till och inspireras av dess röster​.  
  • Inte ha säkerhetsföreskrifter som är oproportionella skaderisken på ett sådant sätt att leken inskränks. Äventyret får inte byggas bort​.  
  • Vara en trygg plats med exempelvis grönska så att det finns naturliga platser för att vara on-stage, off-stage och back-stage, dvs finnas utrymme för rekreation men också för återhämtning och vila.

Källa: Generation Pep

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet