Mikael Wallström, chef för centrala barn- och elevhälsan vid Norrköpings kommun, förklarar hur kommunen hjälper till med smittspårning inom skolverksamheterna i klippet ovan. Foto: privat/SVT

Skolverksamheten i Norrköping svårt drabbad av corona

Publicerad

Coronasmittan börjar återigen att stiga i samhället. Och även i Östergötland märks det av att fler smittas – inte minst inom Norrköpings skolverksamhet.

– Smittan har ökat sedan tre veckor tillbaka i hela Sverige och eftersom vi har 5 500 medarbetare, så är det klart att även vi har smittade, säger Mikael Wallström, chef för centrala barn- och elevhälsan.

Just nu är det höstlov i Norrköping, men samtidigt pågår aktiv smittspårning på tre förskolor, fyra grundskolor och två gymnasieskolor i kommunen.

–Jag tycker att vi möts av att alla vill att det ska bli så bra som möjligt. Den smittade, rektorn och vi som försöker hjälpa till. Vi blir som ett litet team som försöker se till att det blir så bra som möjligt, säger Mikael Wallström, vid Norrköpings kommun.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Svårt säga hur höstlovet påverkar

Enligt honom är det svårt att säga hur höstlovet kommer att påverka antalet smittade inom verksamheterna.

– Smittan ökar just nu och det kommer den så klart att göra även i Norrköping under vecka 45. Det finns inget som talar för att smittan bara skulle stanna av. Alltså kommer vi få fortsätta vara väldigt aktiva med smittspårning och hjälpa varandra ett antal veckor till, säger Mikael Wallström.

Färre medarbetare sjuka

Rekommendationen är att man ska smittspåra 24 timmar bakåt i tiden. Men inom skolverksamheten gör man det 48 timmar bakåt. Något som varit en framgångsfaktor enligt Mikael Wallström. När det gäller antalet sjuka medarbetare har den siffran gått ned, jämfört med för ungefär en månad sen.

–  Vi hade en dubblerad sådan sjukfrånvaro då. Då var vi uppe på närmre 600 medarbetare som var hemma under den perioden. Men nu balanserar vi runt 275-310 och det är normalt för oktobermånad om man jämfört med förra året, säger han. 

Få reda på hur kommunen hjälper till med smittspårning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet