Flera sjukdomar bakom dödstal i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av dem som avlidit på något av länets tre sjukhus med bekräftad covid-19 hade andra bakomliggande sjukdomar eller var sköra. Det framgår av en undersökning som Region Östergötland gjort.

Ungefär 15 procent av dem som registrerats som döda i covid-19 på sjukhus, dog egentligen av någonting annat, till exempel  cancer eller hjärtsjukdom. Medianåldern för dem som dog på vårdavdelning låg dessutom på 83 år. För dem på intensivvårdsavdelning låg medianåldern på 69 år, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Skillnader mellan iva och vårdavdelning

Bland dem som avled på iva bedömdes covid-19 vara den dominerande dödsorsaken i en stor majoritet av fallen, 72 procent. Bland dem som dog på vårdavdelning var det vanligare att covid-19 var en bidragande orsak tillsammans med andra sjukdomar. Det gällde för 60 procent av fallen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Sköra innan”

– Många av dem som har avlidit på sjukhus har varit sjuka och sköra redan innan de fick covid-19. Och de som har avlidit på vårdavdelning hade en mer omfattande samsjuklighet och skörhet än dem som har avlidit på intensivvårdsavdelning, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör på regionen.

Långa vårdtider

Regionen har granskat journalerna för de 123 patienter som dött på något av länets sjukhus  med bekräftad covid-19 fram till 31 juli. Av dem dog 98 personer på vårdavdelning och 25 på Iva. Tidigare har regionen granskat dem som avlidit med bekräftad covid-19 utanför sjukhusen.

– Det här är en komplex sjukdom, där de som är riktigt sköra och har många olika sjukdomar har svårt att tillgodogöra sig intensivvård.

Undersökningen visar också på långa vårdtider för dem som skötts om på intensivvårdsavdelningar med ett snitt på 24,2 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet