Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Skyddsjakt på lodjur i Mjölby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur i Mjölby kommun. Lodjuret ska ha orsakat allvarlig skada på hjortar i ett vilthägn flera gånger, enligt länsstyrelsen.

Angreppen ska ha skett från och med november 2019. Jakten får hålla på fram till 15 februari.

– Det här är ett lodjur som har specialiserat sig på att hoppa in i hägnet. Vi känner till minst tre tillfällen, troligen är det fler, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Det är innehavaren av hägnet som nu tillåts jaga lodjuret. Denne ska redan gjort i ordning det 2,10 meter höga stängslet och tagit bort träd så lodjuret inte ska kunna klättra in.

– Tillstånden gäller endast i hägnet och precis utanför.

Växande stam

Enligt den senaste inventeringen av lodjur ska tio familjegrupper finnas i Östergötland. Omräknat till individer tror länsstyrelsen att det finns ungefär 55 lodjur i länet. Helt säkra är de dock inte eftersom djuren rör sig över länsgränserna.

– Utvecklingen har gått framåt de senaste åren. Det räcker att några ungar klara sig bra – då växer stammen snabbt. Och det finns gott om byte som dovhjort och rådjur här.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat om licensjakt på fyra lodjur tiden 1 mars till 31 mars i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet