Foto: TT, SVT

Smittade av RS-viruset ökar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under vinterhalvåret smittar RS-viruset som mest och för de flesta blir det som en vanlig förkylning – men för riktigt små barn kan viruset ställa till med stora besvär.

– Matningssvårigheter och andningsbesvär. Det här RS-viruset ger en väldigt seg snuva, säger Bo Klintberg, barn och ungdomsläkare Visby lasarett.

Och nu har RS-viruset nått sin topp på Gotland.

Gotland

– Vi har i alla  fall 2-3 positiva RS-fall per dag, men det är sällan vi lägger in dem, de flesta klarar sig faktiskt hemma.

Fler fall i Östergötland

23 har smittats på Gotland och 49 i Östergötland. Det gör att Gotland ligger högst sätt till antal fall per 100 000 invånare, men det menar Bo Klintberg beror på att vården faktiskt fungerar.

– Jag tror att det beror på att vi har väldigt bra tillgänglighet och bra diagnostik. Just RS-influensa har vi snabbtest där vi får svar inom fyra timmar. Vi fångar upp i alla fall.

Infektionen läker ut av sig själv – men kvar finns ändå en gammal rekomendation.

– Tvätta händerna ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet