Smittskyddsläkare Britt Åkerlind om utvecklingen i Östergötland Foto: Centers for disease control and prevention, EPA/TT//SVT

Smittskyddsläkare: ”Det kommer bli fler avlidna”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen och måndagen har ytterligare fem personer med covid-19 avlidit på sjukhus i Östergötlands län. Vi befinner oss just nu i en uppåtgående backe, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland.

– Vi har ju hanterat det här nu under några veckor och vi har säkert inte nått toppen ännu. Men vi har en plan för hur vi ska agera när toppen kommer och det är klart att vi ser ju fram emot när svansen kommer och det här lugnar ner sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland.

Vidare säger Britt Åkerlind att situationen är ansträngd inom vården.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är absolut ansträngt eftersom det inkluderar mer än det man är van vid. Vi är ju tvungna att organisera om delvis. Personer kanske får jobba i andra vårdlag och på andra avdelningar än man är van vid. Det är flera sjuka patienter så det är många olika delar som är nya för vår personal, säger Britt Åkerlind.

Hör Britt Åkerlind om de senaste dygnets dödsfall i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet