Smittskyddsläkaren oroas över att befolkningen har ledsnat

Publicerad

Enligt Region Östergötlands senaste rapport vårdas nu fler på sjukhus. Det är den brittiska virusvarianten som dominerar och det finns risk att smittspridningen ökar ytterligare.

– Smittspridningen kan absolut stiga och då finns kapacitet inom Region Östergötland att kunna ta emot och vårda dem som behöver, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind och framhäver sin oro över att befolkningen kan ha tröttnat på restriktionerna.

Fem fler vårdas på sjukhus, jämfört med gårdagens rapport från regionen och antalet nya bekräftade fall har stigit, men Åkerlind menar att Östergötland fortsatt befinner oss på en platå.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det hoppar lite upp och ner dagligen, så i stort ligger vi i samma härad. Men vi har sett att län runt omkring har haft en stadigt ökad kurva så vi måste ta höjd för att vi kan gå upp, säger Britt Åkerlind.

Muterade virusvarianter

I Östergötland är nu den brittiska virusvarianten dominerande. Sveriges Radio Ekot rapporterade att minst nio av 21 regioner nu har den sydafrikanska virusvarianten, men hittills har man inte funnit den i Östergötland.

– Ännu har vi inte hittat den. Här är det den brittiska varianten som dominerar och den har brett ut sig ganska snabbt, säger Britt Åkerlind.

Du har tidigare sagt att man har slutat räkna fall av den brittiska varianten och i Östergötland tas färre prov för muterade varianter, jämfört med andra län. Hur kan du då vara säker på vilka muterade varianter som finns här?

– Helt säker kan man aldrig vara, men det sker en intern provtagning och sen har FHM en nationell övervakningsdel. Det skickas ju även prover till Stockholm som bidrag till den nationella, säger Britt Åkerlind.

Av de positiva covid-19 testerna analyseras runt 7 procent för muterade virusvarianter i Östergötland, i andra regioner analyseras runt 10 procent, som också har rekommenderats av Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet