• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Arkivbild. Tekniken bakom det digitala flygledartornet har utvecklats av Saab och LFV. Foto: Saab/TT

Storbritanniens flygvapen köper digital flygledarteknik av Saab

Publicerad

Storbritanniens flygvapen Royal Air Force (RAF) har beställt en så kallad demonstrator av Saab för ett digitalt flygledartorn till flygbasen vid Lossiemouth i Storbritannien.

RAF vill göra en bedömning av tekniken och utvärdera framtida krav inom flygtrafikledning. Systemet kommer att installeras under 2020 och 2021.

– Vår erfarenhet inom digital flygtrafikledning och vårt fokus på säkerhet, tillsammans med Storbritanniens flygvapens operativa kunskaper ger Saab ett utmärkt tillfälle att visa hur flygvapnet kan dra nytta av vårt system för digitala torn, säger Per Ahl, vd för Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS), i ett uttalande.

NATO köpte förra året tekniken till ett digitalt flygledartorn till sin flygbas i Geilenkirchen i Tyskland. SDATS är ett så kallat joint venture mellan Saab och Luftfartsverket och bildades 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet