Foto: Jessica Gow/TT

Stort gensvar på Region Östergötlands vädjan – många vill hjälpa till att vaccinera

Uppdaterad
Publicerad

Under hela våren har Region Östergötland sökt frivilliga som vill bidra när massvaccineringen drar igång. I slutet av maj räknar regionen med att kunna inleda fas 4 – och personalläget ser bra ut.

– Just nu har vi fler som vill vaccinera än vi har doser att vaccinera med, säger Rickard Lundin vid den särskilda sjukvårdsledningen.

Redan nu har flera regioner påbörjat eller smygstartat den sista fasen av massvaccineringen, fas 4. I Region Östergötland räknar man med att kunna komma igång med den fasen under sista veckan i maj.

– Vi skulle kunna vaccinera ytterligare än vad vi gör nu om vi haft fler doser, säger Rickard Lundin.

1 300 vill vaccinera

Under hela våren har vården arbetat med att säkra bemanningsfrågan. Totalt har 1 300 personer visat intresse för att hjälpa till vid vaccineringen.

– Ungefär 1 000 av dem är sjuksköterskor och läkare. Vi är väldigt glada för det här positiva gensvaret vi fått. Det känns tryggt med bemanningen som den ser ut just nu, säger Rickard Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet