Johan Rustan, vd Linköping konsert och kongress. Foto: Linköpings kommun/ SVT

Stort tapp för restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbranschen drabbas just nu hårt av coronapandemin. På Konsert och Kongress i Linköping flyttas konserter fram och lunchgäster erbjuds matlådor.

I onsdags meddelade regeringen att allmänna samlingar och offentliga evenemang inte ska vara tillåtna om de samlar mer än 500 personer, för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

På Konsert och Kongress i Linköping tvingas de nu att flytta fram konserter och konferenser på obestämd tid.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi står inför utmaningar som branschen aldrig sett tidigare, säger Johan Rustan , vd för Visit Linköping.

Arrangemang ställs in på löpande band

I vanliga fall brukar högsäsongen dra igång vid den här tiden på året. På Konsert och Kongress anordnas cirka 130 konserter per år men nu ställs de in på löpande band och arrangörerna tvingas kontakta de som redan köpt biljetter.

– Vi måste också ha kontakt med artister som bokat in turnéer och plötsligt vänds hela världen upp och ned, säger Johan Rustan.

Matlådor i stället för gäster

Även lunchrestaurangen står inför stora utmaningar med ett svikande kundunderlag. I torsdags minskade gästantalet med 30 procent och under fredagen halverades antalet lunchgäster, jämfört med samma period i fjol.

– Vi försöker anpassa verksamheten och erbjuder nu matlådor till våra gäster. Men det är svårt att veta hur vi ska gå vidare, säger Johan Rustan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet