Arkivbild. Foto: Maja Forsberg/SVT

Stort utbrott av fågelinfluensa: ”Håll tamfåglarna inomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan konstaterades det största utbrottet av fågelinfluensa i tamfågelbesättningar i Östergötland och Skåne hittills i år. Och i hela Europa pågår just nu ett omfattande utbrott av fågelinfluensa.

Länsstyrelsen på Gotland går nu ut med en uppmaning om att det är viktigt att alla tamfågelägare följer reglerna.

Situationen kan bli ännu värre med anledning av att flyttfåglarna är på väg.

– Nu kommer årets flyttfåglar och då ökar förstås riskerna ytterligare. Det går inte att lägga reseförbud på de vilda fåglarna, men det går att hålla tamfåglarna inomhus. Kommersiella besättningar måste hållas inomhus, medan hobbyflockar kan hållas utomhus under inhägnad, så länge utfodringen sker inomhus eller under skydd utmhus, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström i ett pressmeddelande.

Skyddsnivå 2

På Gotland gäller skyddsnivå 2, vilket innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus så de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. Det är dessutom extra viktigt att djurhållare håller extra koll på djurens hälsa just nu.

– Samma sak som tidigare gäller än: Om fåglarna i besättningen visar tecken på ohälsa eller ökad dödlighet ska veterinär kontaktas. Om man stöter på en ansamling av fem eller fler döda eller sjuka fåglar på tomten eller i det vilda ska man omedelbart ta kontakt med länsstyrelsen. Vi kan då avgöra om fåglarna ska skickas på obduktion, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Förra veckan fick 14 000 kycklingar avlivas på en gård utanför Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet