Väven med drömmar och projektledaren Sira Jokinen Lisses. Foto: SVT

Sveriges största folkbildningskonferens i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag firar Bildningsförbundet Östergötland 150 år med en heldag på temat ”Vision och Vilja” på Konsert och kongress i Linköping. 80 mödrar från olika delar av världen invigde forumet.

Idag stod 80 mammor från världens alla hörn på scen för att inviga Folkbildarforum i Linköping. Med sig hade de en tygväv som under dagen skulle fyllas med drömmar (hjärtan av tyg): Drömmar om att få studera, om att få återse sina barn, om att flickor inte ska behöva få sina underliv omskurna. 

Den cirka tio meter långa väven ska färdas till FN-området i Nairobi 2022. Projektledaren Sira Jokinen Lisses dröm är att så många kvinnor som möjligt ur Världens mammor ska kunna följa med dit.

Linköping

– Det här är både för de mammor som finns här och för de besökande. Det blir något speciellt när det är många som lagt en del av sig själva – alltså drömmar är starka, säger hon.

Hör fler av hennes tankar i klippet ovan.

Samar Fawaz kommer ursprungligen från Libanon och berättar för SVT Nyheter Öst att hon tidigare har känt sig svag, men via projektet blivit en starkare kvinna.

– Världens mammor har betytt jättemycket för mig. Barnen känner sig trygga när de ser att deras mamma är stark.

Konferensen Folkbildarforum

  • Bildningsförbundet Östergötland är en intresseorganisation för folkhögskolor och studieförbund i Östergötland.
  • Konferensen Folkbildarforum vill inspirera till visioner om ett bättre samhälle och till viljan och modet att göra något av visionerna.
  • Bland övriga medverkande märks prästen och satirtecknaren Kent Wisti och Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet