Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisbeth Stolt driver en blomsterhandel utanför Ödeshög och har fått möjligheten att låna ett skyltfönster i centrum. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT Christian S ZetterdahlVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kreativa företagare fyller tomma skyltfönster

Publicerad

Tomma skyltfönster blir en allt vanligare syn när butiksdöden slår hårt mot både små och stora städer. 

I Ödeshög tar man ett nytt grepp för att skapa en trevligare miljö i centrum.

– Vid ett möte med oss handlare så tyckte vi att det såg så tråkigt ut med alla tomma skyltfönster, så vi sa till kommunen att någonting borde göras. Efter det kom erbjudandet att vi skulle få skylta i några av lokalerna utan att betala någon hyra, det var väldigt generöst tycker vi, säger Lisbeth Stolt, som driver en blomsterhandel utanför Ödeshög.

”En win-win situation för alla”

Att affärslokaler gapar tomma i centrum är ett utbrett problem på många orter. Fördelen i Ödeshög är att de aktuella lokalerna ägs av det kommunala fastighetsbolaget så idén att låna ut skyltfönster kunde därför förverkligas snabbt. 

– Vi hade en oro över hur handlarna i centrum skulle reagera men de var bara positiva. De inser att det gynnar alla om skyltfönstren lyses upp och skapar en trevligare miljö. Det är en ”win-win situation” för alla, säger Heléne Njord-Westerling, näringslivschef i Ödeshög.

– Alla är positiva till att vi har lånat ut skyltfönster till företagare som inte finns här i centrum, säger Heléne Njord-Westerling, näringslivschef i Ödeshög. Foto: SVT Christian S Zetterdahl
Två skyltfönster i det gamla Axéns-huset i Ödeshög har fått nytt liv. Foto: SVT Christian Zetterdahl

Lisbeth Stolt en av dem som har fått möjligheten att låna ett skyltfönster i centrum. Hör henne berätta i klippet i ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet