Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Tre års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig man på Gotland döms till tre års fängelse för våldtäkt, olaga hot och misshandel. Brotten begicks i augusti i år mot en kvinna han träffat via nätet tidigare under året.

Kvinnan är hemmahörande i norra Sverige och träffade den dömde via nätet och de inledde ett förhållande. Det fanns planer på att hon skulle flytta till mannen på Gotland.

Tidigt i augusti besökte hon dock gotlänningen för att ”göra slut”. Under kvinnans besök dracks det mycket alkohol och mannen blev våldsam. Han tvingade kvinnan till samlag och i samband med det misshandlade han henne dessutom, bland annat genom att kasta omkring henne i köket. Den dömde tog också strypgrepp runt kvinnans hals.

Gotland

Dödshot

Senare samma månad hotade mannen att döda henne samt bränna ner hennes hus. Mannen har förnekat samtliga gärningar.

Tingsrätten menar däremot att kvinnans berättelse är ”tydlig, klar och detaljerad” samt att vittnesuppgifter stödjer den, och dömer mannen till tre års fängelse. Han ska också betala cirka 146 000 kronor i skadestånd. Den dömde ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

En tidigare sambo till mannen har vittnat om att han under deras förhållande hade problem med alkohol, kontrollbehov och en ”svarthet” i sitt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet