Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En spruta laddas med Comirnaty vaccin från Pfizer-BioNTech Foto: Johan Nilsson/TT

Tredje dosen: Bättre vaccinationsläge i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Många regioner i Sverige har svårt att erbjuda 65-79-åringar en tredje dos covidvaccin i en snabb takt. Östergötland är en av fyra regioner i landet som inte har dessa problem. Det visar en enkät som SVT gjort.

– Nu i veckan går de sista erbjudandena ut till just den gruppen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

De regioner som har problem säger främst att det är problem med vaccinationspersonal. Många av den personal som tidigare vaccinerade har gått tillbaka till sina ordinarie arbetsuppgifter. Det finns också en kritik mot senfärdiga beslut från Folkhälsomyndigheten, FHM.

Även om det stundtals är långa köer till de vaccinationscentraler där man kan komma på drop-in i Östergötland så går vaccinationerna lite långsammare än tidigare.

– Det kommer in personer, men inte lika snabbt som vid första och andra dosen, säger Britt Åkerlind.

Skyddet minskar

Hon understryker vikten av att de som fått ett erbjudande om en tredje dos vaccin verkligen tar sprutan eftersom skyddet minskar efter ett antal månader.

Folkhälsomyndighetens siffror från 24 november visar att Östergötland har hunnit ge en tredje dos till 33 procent av invånarna i åldersgruppen 65-79 år. För Gotland är motsvarande siffra 23 procent.

I enkätsvaren till SVT tror Region Östergötland att alla i gruppen 65-79 år kan ha fått sin tredje dos innan årsskiftet, men det bygger på att alla tackar ja till erbjudandet om en tredje dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet