Maria Amér, smittskyddsläkare Region Gotland. Foto: Patrik Widegren /SVT

Trots turister: Ingen vårdkris på Gotland under coronasommaren

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet kom i början av sommaren om att lätta på reserestriktionerna så fanns det en oro för hur turismen skulle påverka den gotländska sjukvården. Men någon stor belastning blev det aldrig.

– Vi har haft ett ökat antal fall men det har till största delen varit folk som inte har blivit så sjuka. De har kunnat ta hand om sig själva. Belastningen på sjukvården har varit mindre än vi vi befarade, säger Maria Amér, smittskyddsläkare, Region Gotland.

Över 5 000 prover under sommaren

Från vecka 26 till vecka 33 har Region Gotland skickat 5 505 covidprover för analys. 173 personer, eller 3,1 procent, har konstaterats smittade.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

En tredjedel av dessa personer var inte folkbokförda på Gotland.

Det stora flertalet turister har nu lämnat ön, tror du att antalet smittan blir lägre nu?

– Det beror på vad vi gör. Det är just nu något fler personer på ön än ett vanligt år. Vissa har kanske valt att förskjuta sin semester och vissa kanske stannar kvar för att jobba hemifrån från Gotland. Så vi behöver ta till oss och verkligen fortsätta med råden och rekommendationerna, säger Maria Amér.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet