Tusentals svenskar har fått hjälp hem under pandemin

Publicerad

UD bedömer att knappt 1 500 svenskar som vill hem fortfarande befinner sig utomlands och är i behov av någon form av stöd. Sedan coronapandemin tvingade många länder att stänga ned har de hjälpt cirka 7 000 svenskar att ta sig hem. Men hjälpen vid en ”assisterad utresa” kostar pengar för resenären.

Linn Duvhammar på UD:s presstjänst svarar i ett mejl att det är svårt att uppge exakta siffror. Svenskar behöver ju inte uppge till någon myndighet att de reser utomlands. Men under pandemin har många kontaktat utlandsmyndigheterna (ambassader och generalkonsulat) för att få hjälp hem och man har upprättat ”Svensklistan” där de som önskar hjälp kan anmäla sig.

Hundratals flygningar

Ungefär 200 flyg har tagit hem cirka 7 000 svenskar och tillsammans med olika samarbetspartners har ett 15-tal assisterade utresor genomförts från bland annat Cypern, Egypten, Turkiet, Peru och Indien.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Ytterligare cirka 150 flygavgångar har genomförts där utrikesdepartementet har medverkat.

Kostar pengar

Departementet skriver också att de hjälpt folk med information om biljettbokning och flyg att få landningstillstånd. Hjälpen kostar dock pengar för den enskilde resenären. Priset är som för kommersiella alternativ, eller högre.

Inte heller för UD är detta gratis och regeringen har gett dem 100 miljoner kronor för att kunna öka resurserna för det konsulära uppdraget.

Konsulär service till svenskar utomlands

UD och ambassaderna har ett uppdrag att ge konsulär service, det vill säga råd och stöd till svenskar utomlands i olika nödsituationer. När du vänder dig till UD eller en svensk ambassad ska du bemötas respektfullt och korrekt.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet