Undersökning visar – unga och äldre led mest under pandemin

Publicerad

Framför allt unga och äldre uppger att de haft det svårt med ensamhet och isolering under coronapandemin. Det framgår av årets folkhälsoenkät.

I Östergötland anger 40 procent av kvinorna i åldersgruppen 16 till 29 år att de besvärats av isolering och ensamhet – bland männen i samma åldersgrupp är siffran 28 procent.

Pandemin har också varit påfrestande för de äldre. 30 procent av kvinnor i åldern 65 till 84 anger att de besvärats av ensamhet och isolering, för männen var samma siffra 22 procent.

”Kan leda till psykisk ohälsa”

– Ensamhet och isolering kan leda till psykisk ohälsa, och detta är ett tilltagande problem såväl i Östergötland som nationellt, säger Maria Elgstrand, chef för regionens folkhälso- och statistikenhet i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår det även att det främst är yngre som oroat sig för att någon närstående ska drabbas av covid – 70 procent i åldern 16-29 uppgav att de känt oro för det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
COVID-19: Så ser läget ut Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet