Arkivbild. Foto: TT

Gotlänningar förgiftade av spice

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet har tio personer, varav sju på Gotland, tvingats till intensivvård efter allvarliga förgiftningar av nätdrogen spice. Flera av dem har varit medvetslösa och tillstånden har klassats som livshotande. Nu varnar sjukvården för allt bruk av spice.

– Innehållet i Spice varierar kraftigt med flera olika mycket potenta substanser, varför drogen är mycket oberäknelig och effekterna svårförutsedda. Varianter av drogen är lättåtkomliga via näthandel varför vi manar föräldrar att vara uppmärksamma, säger överläkaren Franz Rücker och ST-läkaren Lars Östman på Intensivvårdsavdelningen vid Visby lasarett, i ett gemensamt uttalande.

”Oroande utveckling”

Det senaste dygnet har personer med spiceförgiftningar varit den största sjukvårdsgruppen på akutmottagningen i Visby. Till Östnytt säger Franz Rücker vidare att det rör sig om både ungdomar och vuxna personer som drabbats.

– Det har varit som en epidemi. Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare, säger Franz Rücker.

De senaste veckorna har larm kommit från hela landet om att personer, främst ungdomar, tvingats uppsöka sjukvård efter överdoser av spice. Så sent som i går lades tre ungdomar in på sjukhus i Västerås efter att har överdoserat drogen.  De senaste veckorna har flera personer vårdats på sjukhus i Gävle efter spice-överdoser och även Sundsvall och Linköping har haft flera fall där unga människor fått intensivvård.

Förbud föreslås

Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL i Linköping, beror det växande problemet bland annat på att starkare, och därmed farligare,varianter av spice nu florerar.

För att försöka få bukt på detta kommer Folkhälsomyndigheten nu att föreslå för regeringen att ett 20-tal spicesorter ska klassas som hälsofarliga.

– Vi inser att man inte löser problemet med att unga är intresserade av att röka spice. Det är ingen totallösning att förbjuda dessa sorter. Det är snarare ett verktyg för myndigheterna, polis och tull, så att de får en snabbare väg att agera, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

”Som rysk roulette”

Överläkaren Franz Rücker på Gotland håller med om att ett förbud inte är lösningen på problemet.

– Det har en rätt marginell påverkan. Säljarna ligger alltid steget före och tar då preparat som inte hunnit narkotikaklassas.

Vad kan man då göra?

– Det är viktigt att varna och lära ungdomar att det är livsfarligt. Det är som rysk roulette, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spice

Mer i ämnet