Elin berättar om var hennes uppfinningsrikedom kommer ifrån. Foto: SVT

Elin tog idéerna från köksbordet till Silicon Valley

Uppdaterad
Publicerad

Elin Elkehag är uppfinnaren från Linköping som nu håller på att göra succé i USA med sina tekniska lösningar. Nyligen var hon hemma i barndomsstaden för att föreläsa.

För några år sedan bestämde sig Elin Elkehag för att lämna livet i Sverige för att satsa på drömmen i Silicon Valley i USA. Det hon satsat hårdast på är hennes egen uppfinning, en rörelsedetektor, kopplat till mobilen, som larmar om någon till exempel flyttar på din väska. Designen på larmbrickorna jobbade hon fram vid köksbordet hemma hos sin mamma i Linköping.

– Hon har alltid varit en en liten ”uppfinnarjocke”, säger Kerstin Elkehag, Elins mamma.

Linköping

Produkten ska nu börja säljas hos stora amerikanska kedjor. Men vägen till lönsamhet och framgång är lång och slitsam.

– Jag har aldrig jobbat så hårt och varit så fattig i hela mitt liv. Det är så dyrt att utveckla. Vi har väl investerat tio miljoner och sålt för en, så det är ju fortfarande en lång resa. Det är inte så många som får för sig att starta ett nytt mini-Apple, säger Elin.

Är det ingen som har velat köpa upp er än?

-  Det som ”make sense” är ju att jobba med en större partner, men det är inget jag kan diskutera just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet