Utredaren Ann-Sofie Hermansson lade idag fram ett förslag som ger kommunerna mandat – och skyldighet – att jobba brottsförebyggande. Klicka på videon för att se vad det innebär. Foto: SVT

Utredning föreslår: Kommuner blir skyldiga att förebygga brott

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner ska från och med den 1 januari 2023 få en helt ny uppgift: Att förebygga brott. Det föreslår en statlig utredning som lämnades över till justitieministern på onsdagen.

– Min uppfattning är att det finns en längtan efter att få ett mandat att arbeta tydligt med de här frågorna, säger utredaren Ann-Sofie Hermansson.

Förslaget innebär att det brottsförebyggande arbetet i kommunerna inte längre kommer att vara frivilligt utan det blir en skyldighet enligt lag.

– Vi vet att det finns ett starkt stöd i riksdagen för det här, sa justitieminister Morgan Johansson vid onsdagens presskonferens.

”Ger kommunerna råg i ryggen”

– Många kommuner jobbar redan med det brottsförebyggande arbetet, och det finns en del som inte tycker att det behövs en lag. Andra menar att det här kan vara det mandat som innebär att kommuner får råg i ryggen att jobba med de här frågorna, säger utredaren Ann-Sofie Hermansson till SVT efter presskonferensen.

Enklare sätta upp övervakningskameror

Förslaget kan dessutom innebära att det blir enklare för kommunerna att sätta upp övervakningskameror på gator och torg, enligt polisens utvecklingschef Anders Hall, eftersom man då kommer att kunna samfinansiera övervakningskameror så att kommunen och polisen står för varsin del. Läs mer om det här.

– Från mitt sätt att se det så behöver man komma överens. Och om det är så att de organisatoriska strukturerna sätter hinder i vägen, då måste man ju försöka förändra dem. Det är min uppfattning, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vad blir den stora skillnaden om utredningens förslag blir verklighet?

– När något är lagstadgat så kan man inte dra in det om det blir ont om pengar eller uppstår hinder. Min förhoppning är att det ska kännas som att kommunerna får det mandat som de behöver, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hör henne berätta om innehållet i förslaget i videon ovanför.

Utredningens förslag:

• Utredningen föreslår att alla kommuner i Sverige ska få ett ansvar för att jobba med brottsförebyggande arbete och att det ska vara lagstadgat från och med den 1 januari 2023.

• Alla kommuner ska göra en lägesbild av brottssituationen i kommunen, en åtgärdsplan och även samordna insatserna.

• Brottsförebyggande rådet ska, enligt utredningens förslag, fördela 50 miljoner kronor per år till kommuner som vill göra extraordinära insatser.

• Det kommer även att finnas en särskild ”task force” som stöttar kommuner med särskilt utsatta områden.

• Totalt omfördelas cirka 218 miljoner kronor till kommunerna för att de ska klara av sin nya uppgift, enligt förslaget.

• Nu ska utredningen ut på remiss till berörda myndigheter, organisationer och kommuner som får tycka till – och därefter kan regeringen lägga fram ett lagförslag, en proposition, som riksdagen får rösta om.

• Enligt utredaren finns det ett brett politiskt stöd för att ge kommuner ett brottsförebyggande ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.