Foto: Crelle Photography, Tekniska verken

Utredning om arbetsplatsolycka på Gärstadverket läggs ned

Publicerad

Ingen av dem som var inblandade vid den allvarliga arbetsplatsolyckan på Gärstadverket i Linköping minns något. Åklagaren väljer därför att lägga ned brottsutredningen, något som Corren berättade om först.

Åklagare Bengt Svensson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger till tidningen att det inte går att komma fram till vad som hände vid olyckan, eftersom ingen minns.

Det var 8 augusti som 40-åringen föll 20 meter när han och en kollega höll på med saneringsarbeten inne på Gärstadverket. Mannen fick livshotande skador och opererades akut på Universitetssjukhuset. Inga andra än de två vistades vid olycksplatsen.

Även Arbetsmiljöverket utredde

Åklagaren säger att de båda sanerarna befann sig på en plats där de inte skulle ha befunnit sig enligt arbetsbeställningen.

Arbetsmiljöverket har i en utredning kommit fram till att det anlitade saneringsföretaget måste ta fram rutiner för den här typen av riskfyllt arbete. Detta trots att de samtidigt säger att företagets brister inte hade direkt påverkan vid olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet