”Man fick ju skrämselhicka”

Uppdaterad
Publicerad

När den senaste rapporten om narkotikaanvändandet i Östergötland kom trodde man i Valdemarsvik att något var fel på siffrorna.

När resultaten för 2019 presenterades var Valdemarsvik en av de kommuner med mest cannabis i vattnet. Av de platser i landet där avloppsvattnet undersökts hade bara Söderhamn högre värden.

Fredrik Törnborg är fritidssamordnare i Valdemarsvik. När han fick höra talas om att det skulle finnas så mycket cannabis i kommunen trodde han först att det var något fel på mätningarna.

Droger bland unga

– Vi hade ju inte märkt av något av det i samhället, men vi har ju efterhand förstått att det är så här det ligger till.

Se i klippet ovan hans teorier om varför det finns så mycket cannabis i Valdemarsvik.

Cannabisen lämnar städerna och flyttar ut på landet

I undersökningen mäter man antalet drogdoser under ett dygn per 1000 invånare. I Valdemarsvik hamnade man på 315 ifjol, mer än dubbelt så många som året innan. I Linköping och Norrköping sjönk doserna under samma period, I Norrköping  från 137 till 79 och i Linköping från 59 till 12.

Se mer om mätningarna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet