Tre poliser skadade efter upplopp i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tre poliser fördes till sjukhus och två personer har anhållits i samband med våldsamt upplopp i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp, där högerextrema Stram kurs hade planerat en manifestation. Även i Norrköping var det oroligt under kvällen, med flera bilbränder och stenkastning.

Det högerextrema partiet Stram kurs skulle ha hållit en manifestation i Linköping under torsdagseftermiddagen. Ett stort antal personer hade samlats på platsen och vid 15-tiden började det bli oroligt, vilket ledde till att ett våldsamt upplopp bröt ut.

De skadade poliserna ska ha åsamkats lindriga skador sedan de träffats av kastade stenar, enligt polisens presstjänst. En civil polisbil sattes i brand och bilder i sociala medier visar hur flera personer gick till attack mot polisens fordon.

Våldsamma upplopp i Sverige

Bilder från platsen visar också ett stort antal poliser på platsen och en man syns slå mot en av de parkerade polisbilarnas ruta med ett tillhygge. En annan står uppe på en av bilarnas tak. Enligt polisen var det personer som var upprörda över polisens närvaro på platsen som stod för våldsamheterna.

– Polisbilen blev kvar när vi backade undan. Den vandaliserades kraftigt, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund om den brända bilen.

Två anhållna

Den högerextrema manifestationen skulle starta 15.30, men genomfördes aldrig. Det danska partiet Stram kurs har manifesterat på flera platser runt om i södra Sverige och vid ett besök i Råslätt i Jönköping brände partiet en koran.

Polisen hade till en början stora resurser på plats i Skäggetorp för att, som man uttrycker det, ”garantera säkerheten”. Men vid 15.45 lämnade polisen platsen.

– Det har varit en aggressiv stämning och det har pågått angrepp mot polisen på plats, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Polisen grep två män i 30-årsåldern. Männen anhölls senare misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ytterligare fem har omhändertagits. Fler polisresurser har kallats till Linköping.

– Det här har varit en allvarlig situation. Det var kaotiskt på platsen med flera hundra personer på plats, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Sjukhuset höll stängt

Universitetssjukhuset i Linköping, som gått upp ett lokalt stabsläge, stängde under eftermiddagen för besökande på grund av händelserna i Skäggetorp.

Patienter kunde fortfarande söka vård. Ett lokalt stabsläge betyder bland annat att personalen informeras om vad som sker i närområdet ur en säkerhetssynpunkt.

Upplopp även i Norrköping

Också i Norrköping är det oroligt under kvällen och hittills har två personer gripits för våldsamt upplopp. Stenar har kastats mot polis och räddningstjänst och en spårvagn har attackerats.

Läs mer om händelserna i Norrköping här.

Texten uppdateras

Det här är Stram kurs

Stram kurs är ett danskt högerextremt parti som leds av Rasmus Paludan. Paludan företrädde partiet i det senaste danska valet, där partiet fick 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget. 

Rasmus Paludan ska ställa upp i riksdagsvalet 2022, enligt honom själv. 

Stram kurs bildades 2017 och enligt stiftelsen Expo går partiet budskap ut på att skylla i stort sett alla samhällsproblem på islam och muslimer.

Enligt Expo försöker Paludan nu att bedriva samma typ av verksamhet som man tidigare har gjort i Danmark och provocera genom att till exempel bränna koraner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet