Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) är eniga om att Gotland måste få ekonomiskt stöd. Foto: SVT

Vårbudgeten: Ingen kompensation för höga färjepriser – ”Helt ovärdigt Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen var idag stor hos de gotländska politikerna. Region Gotland hade begärt att staten skulle skjuta till cirka 250 miljoner kronor om året för att kunna hålla nere de höjda färjepriserna. Men när regeringens vårbudget presenterades idag så fanns inte någon sådan satsning med.

– Det kan inte vara så att en hel landsända, landets enda ö-region, ska ha helt andra förutsättningar än resten av landet. Det är helt ovärdigt Sverige, säger Meit Fohlin (S) ordförande för regionstyrelsen, Region Gotland.

Ökat med 50 procent

Det var i början av året som rederiet Destination Gotland, som sköter den statligt upphandlade färjetrafiken till och från Gotland, meddelade att man höjer priserna med 30% på grund av ökade bränslekostnader.

Gotland

Enligt Region Gotland innebar detta, tillsammans med tidigare höjningar, att priserna i trafiken stigit med 50% på ett år.

Regionen skickade i februari en hemställan om stöd motsvarande 244-258 miljoner kronor per år fram till år 2027, den tid som det nuvarande trafikavtalet sträcker sig.

I klippet ovan ser du de politiska samarbetspartnerna Meit Fohlin(S) och Andreas Unger(M) reagera på beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet