Kvinnan sågade ner 146 träd i en allé norr om Vadstena. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna dömdes – sågade ner 146 träd i skyddad allé

Publicerad

Den 66-åriga kvinnan stod åtalad för brott mot områdesskydd, efter att hon hade sågat ner 146 träd som stod i en biotopsskyddad allé. Under måndagen meddelade tingsrätten sin dom.

Det var i januari 2017 som kvinnan sågade ned träden i en allé norr om Vadstena. Kvinnan själv förnekar brottet och hävdar att hon hade fått en muntlig dispens från länsstyrelsen för att få avverka träden.

– Kvinnan hade inte fått en muntlig dispens. Det hon uppfattade som en dispens, var i själva verket ett förslag till ett beslut som hon trodde var färdigt. Men så var det inte, sa kammaråklagare Jan Olof Andersson, tidigare till SVT Öst.

Länsstyrelsen anmälde kvinnan och menar att träden var värdefulla för den biologiska mångfalden, då bland annat vedlevande skalbaggar, hålhäckande fåglar och fladdermöss trivdes i träden.

Nedsågad allé norr om Vadstena Foto: SVT

Dom från Linköpings tingsrätt

Under måndagen meddelade Linköpings tingsrätt sin dom och bedömer att kvinnan har gjort sig skyldig till brott mot områdesskydd. Hon döms till 60 dagsböter, rapporterar Corren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer