Hör Jessica Frisk om följderna för andra patienter i behov av vård, vaccinering av personalen och krislägesavtal. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Vårdpersonal ska vaccineras i slutet på nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen för provtagning av covid-19 sänks till 13 år. I slutet av nästa vecka börjar man vaccinera vårdpersonal som jobbar nära covid-19-patienter.

– Vi är mitt uppe i någon slags platåfas. Min förhoppning är att det inte ska bli värre än så här, sa Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötlands pressträff.

Åldersgränsen för för att kunna testa sig för covid-19 sänks nu till 13 år i Östergötland. Det gäller de tester som man bokar via 1177. Tidigare har endast personer över 18 år kunnat boka tester där.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi har bättre förutsättningar att följa utvecklingen nu eftersom vi har en ganska bra provtagningskapacitet, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare.

Kan inte boka vaccination

Just nu vaccineras personer som bor på äldreboenden och därefter kommer man att vaccinera personer inom hemtjänst och hemsjukvård.

– Lägesbilden är att vi tycker att vaccinationsarbetet fungerar väl, säger Rickard Lundin i särskilda sjukvårdsledningen.

I slutet av nästa vecka kommer vårdpersonal att börja vaccineras i Region Östergötland.

Det går inte att boka tid för vaccination ännu.

– Alla vaccinsorter är inte godkända ännu så just nu har vi inte hela leveransplanen klar för oss. Vi kommer senare att ge konkret och riktad information till respektive grupp via 1177 och även andra informationskanaler, säger Rickard Lundin.

”Platåfas”

125 personer med covid-19 är just nu inlagda på sjukhus i Region Östergötland. Det beskriver biträdande smittskydssläkaren som en platåfas.

– Det har legat kring 120 inlagda i två veckor och vi har inte sett någon dramatisk ökning efter helgerna, säger Magnus Roberg.

– Det är en seg månad vi har framför oss, men läget ser ut att vara under kontroll.

Högt tryck i vården

Trycket i covid-vården är högt och man ser inga tydliga tecken på avmattning.

– Men vi ser heller inga tecken på att det ska gå upp just nu, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland.

Enligt henne blir de närmaste veckorna avgörande.

När det gäller den övriga vården kan man just nu bara genomföra akut vård och cancersjukvård.

– Det är ett mycket tufft läge. Vi reder ut den akuta vården och den vård som inte kan vänta, till exempel cancersjukvård. Det är den enda vård vi klarar av just nu, säger Jessica Frisk.

Väntan på vård kan bli akut

För en del personer som har väntat länge på vård kan det innebära att läget till slut blir akut.

– Och dem måste vi bereda plats för.

Hon uppmanar ändå människor med symptom att kontakta vården.

– Har man symptom så ska man söka vård. Ring 1177 eller kontakta vårdcentralen. Låt oss göra prioriteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet