Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i klippet – Dessa regler och krav ställs vid införsel av hundar. Foto: SVT

Veterinär om gatuhundarna: ”Det behövs tydligare regler”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns regler och krav vid införsel av hundar. Dock menar länsveterinär att det krävs tydligare riktlinjer och bättre samarbete mellan myndigheter.

De senaste åren har allt fler intresserat sig för att ta hand om gatuhundar från andra EU-länder. Föreningar och privatpersoner arbetar för att få ut hundarna från kommunala och privata hägn och hitta nya hem åt dem i Sverige.

Vid införsel av hundar krävs id-märkning, giltlig vaccination mot rabies, pass och anmälan till tullen.

Sällskapsdjur eller handelsdjur?

Men reglerna är inte glasklara och skiljer sig beroende på om hunden klassas som sällskapsdjur eller handelsdjur. För handelsdjur krävs utöver ovan nämnda krav även veterinärbesiktning och registrering i TRACES, en gemensam EU-databas, som gör det möjligt att spåra och övervaka djur.

Hör i klippet ovan när din hund ska klassas som ett handelsdjur.

Vid införsel av hundar som klassas som handelsdjur krävs förutom id-märkning, giltlig vaccination mot rabies och pass och anmälan till tullen, även en besiktning av veterinär och ett intyg från TRACES. Foto: SVT Grafik

Bättre samarbete efterlyses

Länsstyrelsen efterfrågar tydligare riktlinjer och ett utökat samarbete mellan inblandade myndigheter.

– Vi måste ha en tydlig struktur på vår införsel. Tydliga regler och tydlig uppföljning, alltså kontroller att allt går rätt till, säger Helen Haaranen Loor veterinär Länsstyrelsen Östergötland.

Jordbruksverket arbetar just nu med att se över införseln.

– Vi har nu gjort en översyn av vår hantering av införselärenden och vi letar ständigt förbättringar och möjligheter att göra det ytterligare bättre, säger Lotta Hofverberg, enhetschef smittbekämpning Jordbruksverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet