Foto: Patrik Nockmar

Vikingastrid i Väderstad

Publicerad

Med tidsenliga dräkter, svärd och yxor samlades i helgen omkring 60 vikingaentusiaster för att återskapa vikingastrider vid Väderstads idrottsplats.

– Det handlar om att få känna hur vikingatiden var på riktigt, inte bara läsa om det i böcker, säger Hampus Nockmar, ordförande i Göta rikes historiska förening.

För att verkligen känna historiens vingslag efterliknas tidens stridsstilar och förlopp i de så kallade härkamperna. Riktiga stålvapen som svärd, yxor, spjut och pilbågar används, men för att det ska vara säkert är de bluntade (oslipade). För att få vara med behöver man vara över 18 år och först ha varit med på minst tio träningar med trävapen.

– Vi jobbar oerhört mycket med säkerhet på våra träningar, som andra liknande sporter som boxning och karate. Och precis som andra sporter får man börja lågt och jobba sig uppåt, säger Hampus Nockmar.

Helgens evenemang fokuserar på den stridande delen av föreningen med härkamper och seminarier om bland annat stridstaktik. Men föreningen samordnar även andra aktiviteter. Medlemmarna åker runt på marknader, lär sig om smideskonsten och bygger läger för att bo och leva som vikingarna.

– Det är ju det gedigna historieintresset som ligger till grund för det vi gör, säger Hampus Nockmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.