Företagaren Oskar Danielsson har tagit initiativ till att servera vildsvinskött på skolor och äldreboenden i Norrköping. Fyra skolor och åtta äldreboenden kommer att testa det i slutet av oktober. Foto: Privat/SVT

Vildsvinskött serveras på skolor och äldreboenden i Norrköping

Publicerad

Norrköpings kommun testar i höst att servera vildsvinskött på fyra skolor och äldreboenden i Norrköpings kommun. Initiativet kommer från en företagare i Valdemarsvik som säljer viltkött. – Jag har gett dem ett förmånligt pris och förhoppningen är att kommunen ska börja servera vildsvin några gånger per år, säger Oskar Danielsson.

Vad ska vi göra med alla vildsvin som finns i Sverige? Livsmedelsverket har fått i uppdrag att hitta lösningar på det problemet. Nyligen kom myndigheten med ett antal förslag, bland annat att underlätta för kommuner som vill köpa in vildsvinskött.

För några veckor sedan började Växjö kommun att servera vildsvinskött till de äldre en gång i månaden. Det är ett centerpartistiskt kommunalråd som har drivit frågan där.

Initiativ från företagare

Och nu ska även Norrköpings kommun prova vildsvinskött. Men här är det en företagare från Valdemarsvik som har tagit initiativet.

– Jag levererar viltkött till privatpersoner och företagare i Östergötland och Stockholm. Och sedan i våras har jag haft en dialog med kostchefer på Norrköpings kommun, säger Oskar Danielsson.

Redan i våras serverades vildsvinskött på Ektorpsskolan i Norrköping vid ett tillfälle. I slutet av oktober gör nu kommunens kostenhet ett test i betydligt större skala.

”Billigare än nötkött”

– Vi kommer att leverera närmare 500 portioner till skolor och äldreboenden, säger Oskar Danielsson.

I Växjö kommun har politikerna tagit ett strategiskt beslut kring det här, men ni Norrköping är det istället en dialog på kostchefsnivå.

– Det handlar om att jag har gett kommunen möjlighet att köpa vildsvin till ett förmånligt pris. Det blir billigare än nötfärs och är dessutom närproducerat, säger Oskar Danielsson.

De här skolorna serverar vildsvin

Hans mål med projektet är att kommunen ska börja upphandla viltkött och servera det regelbundet på skolor och äldreboenden.

– Jag hoppas att vi ska kunna leverera närproducerat viltkött 4-5 gånger per år.

De elever som kommer att få testa vildsvinskött i höst är elever på Råsslaskolan, Skarphagsskolan, Klingsborgsskolan och Vikbolandsskolan.

De äldreboenden som kommer att servera vildsvinskött är bland annat Katrineholmsvägen i Åby och Sandbyhov.

Vildsvin och trikiner

Visa

Trikiner är små maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst hos vildsvin, om djuret äter kött som innehåller larver. Kött som ska säljas till konsumtion måste därför kontrolleras.

Trikinkontroller måste enligt lag utföras på kött från tamgris, vildsvin, häst, björn och andra djur som kan infekteras med trikiner. Tack vare de här kontrollerna är det länge sedan det blev några utbrott av trikinos.

Man kan också oskadliggöra trikinlarver genom att heta upp köttet så att hela köttstycket uppnår en temperatur på 68 grader. Frysning är däremot en osäker metod eftersom olika arter är olika känsliga för låga temperaturer, enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet