– Att det har hittats så många unga sälar i centrala Norrköping den senaste tiden är oroande, säger Mats Ekeberg Foto: SVT

Ytterligare en sälunge hittad i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hittades ytterligare en sälkut i centrala Norrköping. Återigen handlar det om en unge, men exakt var sälen påträffats vill kommunjägaren inte berätta, då han vill ge den chans att återförenas med sin mamma.

– Vilda djur som hittas i naturen är inte moderslösa förrän vi kan bekräfta att modern är död. Därför ska man alltid betrakta en sälkut och andra arter som att de har en moder i närheten. Börjar folk att gå nära skrämmer de iväg mamman, säger Mats Ekeberg.

Kommunjägaren ska nu kontrollera hur den hittade sälkuten mår. Därefter ska den, förutsatt att den mår bra, lämnas ifred.

Sälkutar i centrum

– Vi kommer att kontrollera den och i samråd med veterinär och markägare kommer vi att göra en bedömning, säger Mats Ekeberg.

Att det har hittats så många unga sälar i centrala Norrköping den senaste tiden är oroande, säger Mats Ekeberg avslutningsvis.

– Man undrar ju vad det beror på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sälkutar i centrum

Mer i ämnet