Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adriana Ögren är HBTQ-aktivist och Adnan Eltahan är ordförande i Eslövs islamiska kulturförening. I klippet ovan kommenterar de 15-åringens val av måltavlor. Foto: SVT

15-åringens måltavlor: muslimer och prideanhängare

Publicerad

I åtalet mot 15-åringen menar åklagaren att motivet bakom skolattacken i Eslöv var att kränka särskilda folkgrupper. I ett förhör med polisen berättar gärningsmannen att han hade två måltavlor: pride-anhängare och muslimer.

15-åringen åtalas bland annat misstänkt för ett fall av mordförsök och flera fall av grovt olaga hot. Under samtliga av dessa åtalpunkter skriver åklagarena att: ”motiv för brottet har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

– Det är ju riktat mot en specifik grupp av människor, och oavsett om det är muslimer eller HBTQ, så är det ju ett hatbrott, säger Adriana Ögren, HBTQ-aktivist från Eslöv.

”Alla måste samarbeta”

Adnan Eltahan, som är ordförande i Eslövs islamiska kulturförening menar att samhället måste fråga sig hur en 15-åring kan få för sig att döda människor.

– Hela samhället måste samarbeta för att lösa det här problemet. Pappor, mammor, skolor, myndigheterna. Alla, säger han.

Kartlade klasser

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om att 15-åringen gjorde upp en lista med skolans klasser, där han pekat ut enskilda elever och lärare han tänkte döda. I listan finns även hela klasser som han markerat med ”döda”.

I ett förhör med polisen berättar gärningsmannen att han valt ut särskilda klasser där det antingen går många muslimer, många prideanhängare, eller en blandning av de båda.

Dessutom ägnar han en stor del av sitt ”manifest” till att peka ut muslimer som orsaken till majoriteten av brottsligheten i Sverige och Europa. I flera texter som han skrivit inför attacken benämns både muslimer och pride-anhängare med nedsättande ord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet