Intensiva och komplexa förberedelser pågår för att kunna möta konsekvenserna av Vårdförbundets strejk, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande. Foto: Johan Nilsson/TT

150 patienter flyttas från Sus inför vårdstrejken i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag inleds Vårdförbundets utökade strejk på flera skånska sjukhus. Tills dess kommer omkring 150 patienter behöva flyttas från Sus till andra sjukhus.

Anledningen till att de behöver flyttas till andra sjukhus är för att de ska kunna garanteras nödvändig vård och för att Sus, Skånes universitetssjukhus, ska kunna prioritera de mest allvarligt sjuka patienterna, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

”Har inget annat val”

– Det här är en flytt av patienter, som vi ur ett vårdperspektiv normalt sett inte skulle ha genomfört. Men vi står inför en situation där vi inte har något annat val, med tanke på den förestående strejken. Det innebär alltid risker för patienterna, men vi kommer att se till att alla transporter genomförs på ett så säkert och bra sätt som möjligt, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.  

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Även de som söker sig akut till Sus när strejken bryter ut kommer att påverkas. Region Skåne kommer öka transportkapaciteten till andra sjukhus på grund av detta då de som söker vård också kan behöva förflyttas.

Utökat varsel

Vårdförbundet varslade om strejk med start 4 juni klockan 11 om parterna inte kommer överens tills dess. I region Skåne omfattas flera avdelningar på sjukhusen i Malmö, Lund, Kristianstad och Ystad.

Eftersom förbundet inte känner att de fått gehör från sin motpart Sveriges kommuner och regioner, SKR, så utökar de nu sitt varsel med fler arbetsplatser till att omfatta även delar av 1177, vårdcentraler i Malmö och Lund samt stora delar av avdelningarna på Ystad lasarett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet