Foto: Johan Nilsson/TT

20-åringen som friades för kyrkogårdsmord kräver 400.000

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring som satt häktad i sju månader misstänkt för mord på en vän på Östra Kyrkogården vill nu ha skadestånd från staten. Detta efter att han friats från misstankarna och menar att häktningstiden skapat stort psykiskt lidande.

Det var i september förra året som en tonårspojke hittades död på Östra kyrkogården i Malmö efter att han huggits med kniv.

En 20-årig, vid tidpunken 19-årig man, häktades för mordet, och satt frihetsberövad i över sju månader.

LÄS MER: Sista dagen i rättegång om mordet på kyrkogården

Men i tingsrätten höll inte bevisningen och i slutet av juli i år kom domen som friade den misstänkte 20-åringen från alla misstankar. Domen överklagades inte.

Nu kräver 20-åringen ersättning för frihetsinskränkning, som enligt hans advokat Jan-Anders Hybelius rör både hans unga ålder men också de psykiska påfrestningar som han menar att han utsatts för genom att vara frihetsberövad under en lång tid och även riskera utvisning från Sverige.

LÄS MER: Dom i målet om mordet på kyrkogården

I samband med häktningen förlorade 20-åringen sitt boende på ett behandlingshem och kunde heller inte fortsätta sina studier. Detta, i kombination med 20-åringens unga ålder och att han sedan tidigare är ostraffad, lyfter advokaten fram som skäl för ersättning i en ansökan till justitiekanslern.

LÄS MER: 20-åring frikänns för mord på kyrkogård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.