Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

200 miljoner valsedlar trycks i skånska Bjärnum

Publicerad

Just nu trycks över en halv miljard valsedlar inför valet. Nytt för denna gång är att man kan trycka partiernas logga i färg. Det är det femte valet i rad som tryckeriet i Bjärnum gör valsedlar.

Om önskemål finns trycks partisymboler i färg och detta skapar en del problem för tryckeriet.

– Det tar längre tid och kräver fler tryckplåtar, säger Anders Jacobsson som är VD på Nilssons Tryckeri i Bjärnum.

Han lägger en blå laserbelyst plåt bredvid en svart sådan. Men detta är inte den enda problemet, det är ett särskilt arbete att ta reda på färgerna i alla de cirka 150 småpartiernas loggor.

– De vill ha den i färg men vet inte själva hur den ska se ut.

Alla valsedlar för Skåne och Stockholms Län

Plåtarna sätts in i en lång maskin som trycker och klipper till valsedlarna som sedan kollas och packas av två anställda. Just i denna maskin trycks 200 miljoner av den dryg halva miljard valsedlar som partierna totalt sett beställt. Tryckeriet tillverkar alla valsedlar för Skåne och för Stockholms Län. 

Efter lite huvudräkning kommer Anders Jacobsson fram till att över 95% av alla valsedlar aldrig hamnar i valurnorna.

– Kanske känns lite onödigt att göra så många, säger Alexander Eriksson som buntar ihop blå landstingsvalsedlar för KD i Stockholms län.

”Partierna har inte skött sitt jobb”

Ett annat problem är alla de namnändringar som partierna gör i sina listor trots att deadlinen enligt Anders Jacobsson gick ut i början av april.

– Vi har 20-30 ändringar i veckan, partierna har inte skött sitt jobb.

Jobbet består i att partierna själva ska skriva in namnen på valmyndighetens hemsida där då tryckeriet hämtar de färdigskrivna listorna,

Annat var det för 24 år sen då familjeföretaget i Bjärnum själva för hand i en terminal fick sitta och skriva in alla namn till tryckplåtarna. Ett idogt arbete som ändå kom till nytta för Anders Jacobson själv.

– Vi hade just fått vår dotter 1994 och på tredje plats på en lista hittade vi hennes namn, och nu heter hon Elin, säger Anders Jacobsson och ler stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet