AF: ”Slarvig journalistik”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den uppmärksamhet som Sydnytts avslöjande om att flera medarbetare på Arbetsförmedlingens Arlövkontor vittnar om fusk, kallade Arbetsförmedlingen på fredagen till presskonferens.

Det är en ganska upprörd avgående generaldirektör Clas Olsson som  framförallt tillbakavisar alla insinuationer om att eventuellt fusk skulle vara sanktionerat på högsta nivå.

Samtidigt utesluter han inte att enskilda medarbetare och kanske till och med många ändrat i systemen för att förbättra resultaten för sitt kontor.

– Även om jag känner mig ganska trygg så kommer vi granska Arlövkontoret en gång till och sen kommer vi slumpmässigt välja ut några kontor som vi tittar lite djupare på.

Han påpekar att eventuellt fusk inte är utbrett på något sätt och har inte påverkat den totala statistiken. Och han ifrågasätter också exemplet från Arlöv och talar om slarvig journalistik när Sydnytt förlitat sig på enskilda personer som han menar är indragna i en konflikt.

– I ett upphettat läge tar man till stora ord men när vi granskar kontoret så ser vi inte det som påstås. Vi kan inte utesluta att det ligger en del sanning i det men eftersom vi inte ser detta har vi varit tvungna att lämna frågan därhän.

Sydnytts svar:

Arbetsförmedlingens chefer går till hårt angrepp mot Sydnytts rapportering bland annat i ett pressmeddelande där man säger att ”det är anmärkningsvärt att en person och ett antal anonyma röster gör sig till talespersoner för en hel arbetsplats”.

Sydnytt beklagar att så många av de som har erfarenhet från Arlövkontoret inte vågar ställa upp i TV av rädsla för repressalier. Men efter att ha haft kontakt med totalt sju personer så har vi ett omfattande material vilket bildar en bra journalistisk grund för att beskriva vad som händer på detta relativt lilla kontor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet