”Att fusket stämmer – det har jag själv sett”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sydnytts avslöjande om att arbetsförmedlingen i Arlöv fuskat med arbetslöshetssiffror träder nu fler arbetsförmedlare fram och berättar om fusket och den dåliga arbetsmiljön.

Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens internutredning som hittills visat att det 2012 upptäcktes fel i en arbetsförmedlares handläggning av ärenden.

– Att fusket stämmer, det har jag själv sett, tyvärr.

Så säger en av flera arbetsförmedlare som hört av sig till SVT Sydnytt efter avslöjandet om att arbetsförmedlingen i Arlöv satt i system att varje månad fuska med arbetslöshetssiffrorna. Allt för att statistiken ska se bättre ut.

Tio arbetsförmedlare som antingen jobbar eller har jobbat på kontoret i Arlöv har kontaktat Sydnytt och berättar liknande historier, att arbetsförmedlare varje månad ändrade i statistiken med chefens goda minne.

– Det var någon anställd som gick in varje månad och ändrade sökandekategori. Så att en person som stod som arbetslös eller i något program eller praktik, sattes om till att de arbetade, säger en arbetsförmedlare.

Vi frågar om det förekommit ett systematiskt fusk på Arbetsförmedlingen i Arlöv?

– Eftersom det skedde inför varje månadsskifte, ja. Jag kan säga säkert att det förekom de sista två åren i alla fall, när jag blev medveten om det efter att ha jobbat där ett tag, säger arbetsförmedlaren.

Arbetsförmedlarna menar att det är kontorschefen i Arlöv som styrt kontoret med järnhand. En av dem har arbetat nästan 30 år på myndigheten, de sista åren i Arlöv. Han är fortfarande märkt av chefens ledarskap säger han.

– Han försökte utöva sin makt på ett speciellt sätt, säger arbetsförmedlaren. Det finns en tagg inom mig som kommer att sitta kvar livet ut.

De allra flesta som kontaktat oss vill vara anonyma, av rädsla för repressalier. 

– Jag känner rädsla inför organisationen. De har gått ut så starkt och med en ensidig bild att det här inte stämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet