Han drabbades av AFs fusk

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som drabbats av Arbetsförmedlingens fusk är Rolf Hagmann i Arlöv. Han har sedan tre år varit deltidsarbetssökande och fick plötsligt ett brev från arbetsförmedlingen där det stod att han inte längre var arbetssökande eftersom han fått jobb.

Det här får honom att skicka ett tackbrev vilket han läser innantill ur när Sydnytt  besöker honom i hans hem: ”jag blev väldigt glad...uppskattar allt arbete...”.

På fråga om detta verkligen var allvarligt menade betygelser så skrattar han till.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

– Det är ju väldigt konstigt att det bara står att jag fått arbete men inget annat.

I tackbrevet vill han veta vem som anställt honom och får först flera veckor senare ett svar där en handläggare skriver:

”Jag fick uppgift om att Du är verksam/arbetar i ett företag som heter Dolfi”.

– Det är ett företag jag aldrig hört talas om, säger Rolf Hagmann som samtidigt påpekar att hans mellannamn är Dolfi.

”De vill ha väck mig”

Enligt de anställda på kontoret som Sydnytt pratat med går det per automatik ut brev när man i den så kallade registervården kodar av någon som arbetssökande.

När Sydnytt frågar om den ändå inte kunde vara ett oskyldigt misstag så är Rolf Hagmann bestämd.

– De vill ha väck mig från listan över arbetssökande.

Den så kallade registervården på Arlövkontoret som har beskrivits i Sydnytt av våra uppgiftslämnare, har kommenterats av tf generaldirektör Clas Olsson som menar att de inte hittat något systematiskt fusk på kontoret men att detta för säkerhets skull ska undersöka igen. Men Rolf Hagmann, som sedan många år sitter med i Arlövs kommunfullmäktige numera för Sverigedemokraterna, är tydlig när det gäller det egna fallet.

– Jag har så pass god insyn i sådana här saker på grund av att jag är fritidspolitiker så att jag tror att man helt enkelt vill frisera siffrorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet