Fd anställd: ”Så går fusket till”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydnytts rapportering pågår just nu en internutredning för att utreda påståendena om statistikfusk på Arbetsfömedlingens Arlövskontor.

Vid ett möte för Arbetsförmedlingens ledningsgrupp 1 mars meddelade generaldirektören Clas Olsson ”att internrevisionen har vidtalats om att göra en granskning av Arlöv-kontoret. Analysavdelningen har gjort körningar som tyder på att det felaktiga beteendet vid kontoret upphörde 2012.”

Den slutliga analysen ska enligt uppgifter presenteras i slutet på denna vecka.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Men det är inte säkert att det går att upptäcka fusket eftersom de felaktiga siffrorna återställs direkt efteråt, berättar en pensionerad arbetsförmedlare.

Minnet lever kvar

Vi möter honom utanför hans före detta arbetsplats i Staffanstorp varifrån han avskedades för sju år sedan. Men minnet hur man förbättrar ett kontors siffror utan att det senare avslöjas lever kvar.

– Fredagen före en avläsningsperiod så såg man att ”där ligger vi risigt i den kategorin, här måste vi sätta fler i arbete”. Därför sätter man över dem i sökandekategori ”fått arbete”.

– Och sedan sker avläsningen på helgen och AMS blir jättelyckliga ”o, titta så många som fått arbete, grön dutt på Staffanstorp”. Och sedan på måndagen kodar man tillbaka dem igen.

– Och då märks det inte på sikt och chefen säger ”de förlorar ju inget ekonomiskt” eftersom man inte får a-kassa på lördag och söndag.

Inte hört talas om

Karl Pettersson har i 22 år jobbat på olika nivåer inom arbetsförmedlingen, senast på Staffanstorpskontoret som står under samma chef som i Arlöv och som enligt våra uppgiftslämnare kände till denna så kallade registervård.

Den ansvarige chefen för hela södra Götaland och däribland kontoren i Arlöv och Staffanstorp, Mattias Buvari, har när vi besöker honom i hans kontor inte hört talas om att samma problem skulle finnas på båda kontoren.

-Detta är nya uppgifter för mig och det ska vi undersöka.

Utmärkt sig särskilt

Arlövkontoret är alltså inte ensamt om denna så kallade registervård, men har enligt den förstahandsinformation som Sydnytt fått utmärkt sig särskilt genom att alltid ha gröna siffror vid de avstämningsträffar som sker på chefsnivå en gång i månaden.

Men inget av fusket syns alltså i den  långsiktiga statistiken. De enda som märker något är de arbetssökande som automatiskt får ett brev.

– De får dem inte härifrån utan från postens e-brev i Stockholm så det går ju inte att kontrollera. Och så kommer den arbetssökande ”jag har fått arbete” och möts med ”jaja det var ett misstag men du förlorar ingenting”.

Fusket syns inte

Men Mattias Buvari menar att det går att se om man följer varje enskilt ärende.

-Och det har vi gjort i tillräcklig omfattning i Arlöv.

Han säger sig också ha fått förhandsinformation om internrevisionens resultat som inte visar på något systematiskt fusk. Denna har dock bara undersökt 2013 på djupet trots att Sydnytts berättelser talar om ett flertal år och åtminstone från 2008. Och på frågan om man inte missat mängder av fusk på detta sätt svarar han undvikande.

-Jag kan vare sig svara det ena eller det andra på den frågan.

Har överraskat

Och de gröna siffrorna i Arlöv har överraskat de skånska cheferna eftersom så många på just detta kontor varit sjukskrivna vilket borde ha lett till ett sämre resultat när det gäller att få folk i jobb.

Sjukskrivningarna beror enligt Karl Pettersson på chefen över de båda kontoren som han för första gången träffade vid ett personalmöte.

-Då fick tre vuxna människor så att de grät.

Dyr affär

Karl Pettersson vägrar till slut att gå till sitt kontor och vill bli omplacerad. Istället får han tillsammans med en lika kritisk kollega avsked på grått papper. Det här blir en mycket dyr affär för Arbetsförmedlingen som totalt får betala flera miljoner efter att ha fällts i arbetsdomstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet