Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren i ubåtsfallet: Yrket kräver mental robusthet

Uppdaterad
Publicerad

Snabbt behövdes en hårdför åklagare i ubåtsfallet – Jakob Buch-Jepsen, en av fyra specialåklagare i Köpenhamn, fick det på sitt bord.

– Målet kräver en mental robusthet.

Snart väcks åtal mot mannen som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall.

Pappershögar vid glasväggen ger ett lite rörigt intryck på det lilla kontoret i Köpenhamns utkant. Men rörpärmarna ligger ändå i någon slags ordning, och när specialåklagare Jakob Buch-Jepsen lastar sin svarta rullväska med förhörsutskrifter, obduktionsresultat och beslagsprotokoll – och annat som kan behövas på rättsmöten – vill han alltid vara fullständigt förberedd.

– Vid grundliga förhör kan man ofta visa när en förklaring blir motsägelsefull, och det är en viktig utgångspunkt när domstolen ska bedöma den misstänktes trovärdighet. Konfrontativa förhör kräver god förberedelse, säger han till TT:s utsände.

Mordet på Kim Wall

Ubåtsfallet – det uppmärksammade målet som skapat stora nyhetsrubriker världen runt – utreds här i huset.

– Jag är otroligt stolt över polisens arbete och dykarnas alla fynd, men också samarbetet med svensk polis. Samtidigt har vi åklagare en viss distans till polisen. Vi ska säkra kvalitet, objektivitet och rättssäkerhet i utredningen, det är allra viktigast för mig, säger Jakob Buch-Jepsen.

Åklagare vid flera uppmärksammade mål

Åklagarrollen har han haft i nästan 16 år, ungefär samtidigt som han flyttade från Danmark, blev skåning och bildade familj i Malmö. Han har suttit på åklagarsidan i mål som slutat med livstids fängelse för en Bandidosledare som dömdes för ett trippelmord, och en fällande dom i ett av grannlandets mest uppmärksammade barnpornografimål någonsin. Ett omskrivet terrormål fyller också några pärmar på kontoret.

På danska med svenska inslag berättar han om hur det är att arbeta med utredningar om grovt våld och inslag av rå brutalitet.

– Självklart blir jag personligt berörd ibland, och min pendling över sundet är ett sätt att landa i vardagen innan jag möter familjen. Men yrket kräver en mental robusthet, om man inte kan sova på grund av alla hemskheter så är det fel yrke, säger Jakob Buch-Jepsen.

Fakta: Jakob Buch-Jepsen

Namn: Jakob Buch-Jepsen

Titel: Specialåklagare vid Köpenhamnspolisens åklagarmyndighet, avdelningen för personfarlig kriminalitet.

Född: 1975 i Frederiksværk på Själland, Danmark.

Bor: Malmö sedan 2002

Familj: Hustru och tre barn

Bakgrund: Utbildad jurist vid Köpenhamns universitet. Anställd vid Köpenhamnspolisens åklagarmyndighet sedan 2002. I rollen som specialåklagare arbetar han just nu med ubåtsfallet. Men Buch-Jepsen har arbetat med flera uppmärksammade mål genom åren – allt från sexualbrott mot barn till gängrelaterad kriminalitet och terrormål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet